Zařízení bytu pro obyvatele více generací

08.09.2015

Několik generací pod jednou střechou – ještě v minulém století zcela běžná a často využívaná alternativa. Znamenala především úsporu, vzájemnou pomoc a lepší mezigenerační vztahy. Dnes si ji dost dobře umíme představit zejména v prostornějším rodinném domě, kde se jednoduše přerozdělí patra nebo alespoň pokoje. Každý má své soukromí, každý má své zařízení,  jenom hospodaření je jedno, společné. Ovšem chce to velkou dávku tolerance.

Mladí chtějí bydlet sami

A nejlépe ve svém. Tak právě tento trend je hojně rozšířený v moderní společnosti 21. století. Má to ale hned několik háčků – státní podpora mladých rodin je téměř nulová, nenávratné půjčky zanikly a ty s nízkým úrokem aby člověk hledal s lupou. Když rodiče nenašetří nebo nejsou solventní, novomanželé to mají skutečně těžké a do bytu minimální velikosti jdou zatíženi hypotékou či úvěrem.

Nafukovací byt

Ideální variantou všude tam, kde prarodiče přenechají mladému páru s dítětem některou z místností, by byl zajisté nafukovací byt nebo podkrovní, který lze některým směrem staveními úpravami zvětšit. První možnost bohužel neexistuje, takže zařizujme a organizujme v bytě tak, aby bydlení a soužití všech bylo únosné. Velký vliv na přerozdělení, zařízení a úpravy má jistě počet obyvatel bytu. Rodina s jedním dítkem a babičkou zas není až tak velkou novinkou.

Zařízení nám diktuje způsob života uživatelů

V první řadě se v takovém bytě často vidí sklápěcí manželské postele, rozkládací sedací souprava nebo patrové postele. Multifunkční nábytek je vůbec dost oblíbený. Důležitým elementem je také dostatek úložného místa, tedy vytvoření skladovacího systému, nejlépe za pomocí architekta nebo za použití moderní a úsporné vestavěné skříně. Pokud existuje místo pro dvě mini koupelny nebo alespoň jednu větší s vanou i sprchovým koutem (což umožňují dispozice 3 – 4 pokojových bytů), pak směle do toho! Časem tento počin všichni velice ocení. V kuchyni se posléze osvědčují také stohovací židle, skládací jídelní stůl. A pokud ani tohle vše nepostačí, komplexní řešení navrhne dozajista každý trochu zručný architekt. Nebojte se inovací a změn, všechno jde, když se chce!


Created by Funlife
 
Máte dotaz? Zeptejte se!
Zavřít
Zeptejte se nás

Máte nějaký dotaz, nebo si chcete sjednat schůzku s našimi odborníky?
Napište nám a my Vás budeme obratem kontaktovat.



Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluji souhlas, aby společnost GEOSAN DEVELOPMENT, a.s., zpracovávala za účelem marketingového využití mé osobní údaje: jméno, příjmení, telefon, e-mail, údaje o komunikaci se mnou. Tento souhlas uděluji na dobu neurčitou. Jsem si vědom možnosti jej kdykoli odvolat.