Chaty a chalupy jako vyhlídka na trvalé bydlení

10.12.2013

O tom, že jsou Češi vášniví chalupáři vůbec nemůže být řeč. Náš zájem o rekreační bydlení tohoto typu je dlouhotrvající a hlavně přetrvává i v průběhu krize a v době po ní. S končící sezónou obvykle na chatách a chalupách nastává čas bilancování. Nebývá vůbec výjimkou fakt, že se Češi do svých chat a chalup stěhují coby do trvalého bydlení.

Oblibu si rekreační stavby získaly především u obyvatel větších měst a především lidé z Prahy a Brna mají o tyto nemovitosti trvalý zájem. Obvykle na své chaty a chalupy nechtějí dojíždět příliš dlouho, a tak je největší zájem o rekreační nemovitosti v okruhu do 50 km od města, a to ve střední cenové kategorii. Výjimku tvoří pouze horské lokality, které jsou od místa bydliště vzdálenější, ale zato poskytují specifické zázemí.

Chaty a chalupy coby místo pro trvalé bydlení

Podle slov Martina Němečka, předsedy představenstva Realitní společnosti České spořitelny, celá řada lidí bere koupi chaty nebo chalupy jako alternativu ke svému městskému bydlení, ale zároveň uvažují nad jejich úpravou pro trvalé bydlení. Přednostně se u takových objektů řeší zateplení a celková energetická úspornost, v neposlední řadě pak také přívody vody a elektřiny a samozřejmě dostupnost objektu, zejména během zimního období.

Investice do chaty či chalupy

Češi také berou v nejisté době koupi chaty nebo chalupy coby investici financí a jejich uchování především v době inflace. Pokud se majitelé rekreačních objektů pak ocitnou ve finanční tísni, bývá právě chata nebo chalupa první majetek, který se prodává.

Atraktivní lokality

Obyvatelé Prahy nejčastěji volí rekreační stavby v oblasti Říčanska, Českého krasu a poblíž vodní nádrže Slapy. U Brňáků zase vede Brněnská přehrada a Moravský kras. Vodní nádrž Hracholusky a její okolí je zase v oblibě u obyvatel Plzně.

Při výběru ideální chaty nebo chalupy hraje velkou roli pozemek, respektive jeho rozloha. V dřívějších dobách platilo, že čím větší pozemek, tím lépe, ovšem současným trendem je koupě rekreační stavby s menším pozemkem, například pouze s předzahrádkou. Důvodem pro tento fakt může být jednak úspora, a nebo také ubývající počet vášnivých kutilů a zahrádkářů. V současnosti jsou nejvyhledávanější pozemky s dostatečným prostorem pro zahradní posezení s přáteli, například u grilu. Důležité je pro kupce rekreačních staveb také to, aby pozemek zajišťoval dostatečné soukromí.

Kdy se koupě chaty a chalupy vyplatí?

Odpověď na tuto otázku je poměrně jednoduchá - na konci sezóny, která má na cenu nemovitosti asi největší vliv. Pokud se rozhodujete pro koupi chaty nebo chalupy, vyčkejte právě na končící sezónu, kdy jsou jejich ceny až o desítky procent nižší, než v jarním období. Tehdy je totiž po rekreačních stavbách poptávka mnohem vyšší z důvodu zájmu klientů trávit na chatě teplejší část roku.

Pořízení chaty a chalupy pro byznys

Cílem pořízení a zvelebení chat a chalup je v poslední době stále častěji také pronajímání nemovitosti sezónním rekreantům. Nejatraktivnějšími obdobími jsou kromě letních měsíců také vánoce a především Silvestr. Pobyt na chalupě vyjde rodinu či partu lidí podstatně levněji, než pobyt v hotelu, navíc je zde zajištěno soukromí a příjemné prostředí, mnohdy také sauna nebo bazén. Cena za den za celý objekt se v průměru pohybuje kolem jednoho tisíce korun a pokud jede na chatu celá rodina nebo skupina lidí, pronájem chaty se skutečně vyplatí.


Created by Funlife
 
Máte dotaz? Zeptejte se!
Zavřít
Zeptejte se nás

Máte nějaký dotaz, nebo si chcete sjednat schůzku s našimi odborníky?
Napište nám a my Vás budeme obratem kontaktovat.



Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluji souhlas, aby společnost GEOSAN DEVELOPMENT, a.s., zpracovávala za účelem marketingového využití mé osobní údaje: jméno, příjmení, telefon, e-mail, údaje o komunikaci se mnou. Tento souhlas uděluji na dobu neurčitou. Jsem si vědom možnosti jej kdykoli odvolat.