Mini obývací pokoj, aneb když se místa nedostává

28.02.2013

Faktem je, že klasické byty člověka prostorově tak trochu omezují a to mnohdy tak moc, že v některých místnostech musíme zápasit doslova s každým centimetrem. Jak se s tímto problémem vypořádat v obývacím pokoji? Jaký nábytek vybrat a jak ho co nejvhodněji rozmístit?

Pokud před vámi podobný úkol stojí, je třeba si uvědomit, že jeho řešení není zase až tak jednoduché, jak mnohdy slýcháváte. Je třeba zvolit vhodný nábytek, umět ho do prostoru dobře zakomponovat, vybrat k němu dekorace atd.

Nábytek a jeho rozmístění

Do malého obývacího pokoje je v každém případě nejvhodnější volit nábytek ne příliš velkých rozměrů. Pokud máte zálibu v těžkých masivních obývacích sestavách, na své si pravděpodobně v mini obýváku nepřijdete. Vůbec se sem totiž nehodí rozložité rohové sedací soupravy a další podobné kusy nábytku. Volte to, co má menší rozměry, především kvůli vzdušnosti. Myslete na účel a praktičnost místo na dekorativní a zbytečné předměty, které by vám zabíraly drahocenné místo.

Co v obývacím pokoji samozřejmě nesmí chybět, je sedačka. Volte ale především takovou, která nezabere tolik místa a navíc je rozkládací.

Nezbytným doplňkem je pak konferenční stolek. Pokud je to možné, je nejideálnější umístit ho před sedačku tak, aby se kolem něj dalo pohodlně chodit. Pokud ale v cestě tak jako tak překáží, je možné ho umístit např. vedle sedačky či křesla.

Zvěčte si prostor úložnými policemi

Vynikajícím řešením, jak obývací pokoj opticky zvětšit, jsou závěsné police či skříňky. Nezaberou vám totiž tolik místa, dá se pod nimi pohodlně vytřít či vysát podlaha a navíc celý prostor pak působí maximálně vzdušně. Závěsným systémem se dají vyřešit nejen police, ale třeba i knihovny a skříňky.

Místo, které by vám jinak zabral televizní stolek, hravě ušetříte závěsnou televizí.

Pokud má váš obývací pokoj atypický tvar, zvolit můžete možnost výroby nábytku na míru. V případě výklenků využijte jejich prostor k umístění velmi praktických vestavěných skříní.

Jak postupovat při zařizování

Během rozmísťování nábytku v malém obývacím pokoji začněte nejprve s tím největším kusem nábytku, což bývá zpravidla sedací souprava. Centrum zábavy (televize, domácí kino apod.) by mělo být umístěno naproti ní. Poté teprve začněte s rozmísťováním ostatních, menších kusů vybavení.

Při zařizování obývacího pokoje menších rozměrů je třeba pamatovat také na vhodné barvy a materiály. Obecně platí, že do menších prostorů je vhodnější volit světlé barvy. Můžete si však vybrat jednu stěnu, kterou vymalujete tmavší kontrastní barvou. Svůj mini obývák opticky zvětšíte také třeba rozmístěním zrcadel nebo nábytkem s matnými dvířky z plexiskla.


Created by Funlife
 
Máte dotaz? Zeptejte se!
Zavřít
Zeptejte se nás

Máte nějaký dotaz, nebo si chcete sjednat schůzku s našimi odborníky?
Napište nám a my Vás budeme obratem kontaktovat.



Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluji souhlas, aby společnost GEOSAN DEVELOPMENT, a.s., zpracovávala za účelem marketingového využití mé osobní údaje: jméno, příjmení, telefon, e-mail, údaje o komunikaci se mnou. Tento souhlas uděluji na dobu neurčitou. Jsem si vědom možnosti jej kdykoli odvolat.