Moderna versus starožitnosti - rivalita nebo harmonie

23.04.2013

Starožitný a moderní styl znamená pro mnoho z nás slova zcela opačného významu. Starožitnosti jsou svědky minulosti. Zalíbením v nich dáváme najevo úctu k předkům, historii a starým časům. Moderna naproti tomu vzhlíží k budoucnosti, uznává současné a historické zavrhuje. Skloubit tyto dva styly bydlení by se proto na první pohled mohlo zdát jako naprostá šílenost, neřkuli nevkus. Možné to však rozhodně je a navíc lze mezi oběma styly vytvořit nebývalý soulad.

Za starožitnosti obvykle označujeme historické předměty, sahající svou dobou vzniku před 40. léta minulého století. Sehnat se dají v zastavárnách, antiku, nebo třeba na půdě našich babiček. Moderní vybavení do bytu se shání snadno, resp. rozhodně snadněji než starožitnosti. Jak konkrétně se dá starožitný a moderní styl bydlení co nejvhodněji sladit?

Pokud máte korpus místnosti v ryze moderním stylu a k tomu k dispozici stará křesla, zkuste jim pořídit nový potah, který by korespondoval se starým tvaroslovím a zároveň moderním stylem místnosti. Stačí např. použít imitaci hovězí kůže či módní strakatý vzor.

Mnoho z nás má doma starožitné obrazy nebo plastiky, o kterých se domnívá, že do moderního stylu bydlení v žádném případě nepatří. Opak je však pravdou! Navíc je třeba si uvědomit, že by byla nesmírná škoda vyhodit tak cenné umělecké předměty! Zkuste třeba jednu stěnu vyčlenit pro starý obraz. Vymalujte ji barvou, která bude s obrazem dobře kontrastovat a tím lépe, bude-li ta barva mít moderní nádech. Obraz navíc můžete osvětlit moderními bodovkami.

Pokud máte v pokoji moderní plovoucí podlahu, barevnou výmalbu nebo třeba kamenné obložení, není třeba do něj vždy pořizovat jen moderní sedací soupravy! Někdy v takovém pokoji mnohem více vynikne empírová sedačka než moderní polohovací křeslo! Vždy se však snažte vhodně zkombinovat barvy, nábytek v místnosti vhodně rozmístit a snažit se o soulad starého křesla např. s obrazem nebo zrcadlem ve starožitném rámu.

Starožitné prvky by v moderním bytě neměly být nikdy osamoceny. Působí tak potom příliš jako vytržené z kontextu. Staré sedačky doplňte třeba svícnovým lustrem nebo almarou ve stejném stylu. Právě styly starožitností by spolu měly alespoň z části ladit, aby z vašeho bydlení nevznikla jen sbírka věcí, které už dávno ztratily svůj lesk a jsou násilně umístěny někam, kam vlastně vůbec nepatří.


Created by Funlife
 
Máte dotaz? Zeptejte se!
Zavřít
Zeptejte se nás

Máte nějaký dotaz, nebo si chcete sjednat schůzku s našimi odborníky?
Napište nám a my Vás budeme obratem kontaktovat.



Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluji souhlas, aby společnost GEOSAN DEVELOPMENT, a.s., zpracovávala za účelem marketingového využití mé osobní údaje: jméno, příjmení, telefon, e-mail, údaje o komunikaci se mnou. Tento souhlas uděluji na dobu neurčitou. Jsem si vědom možnosti jej kdykoli odvolat.