Středomořský styl v bydlení aneb trocha jihu i do našich končin

18.07.2013

Není nás určitě málo, kdo jsme propadli kouzlu Itálie, Francie nebo Řecka. Dokladem toho je bezesporu řada specializovaných obchodů s dekoracemi ve středomořském stylu, s výrobky dekorovanými motivy levandule a předmětů jako vystřižených z jihofrancouzské Provence. Přestože s našimi klimatickými podmínkami středomořský styl přímo neladí, úplně cizí pro náš kraj také není. Proč si tedy svůj byt nezútulnit právě tímto stylem a nevnést kousek jihu i sem? Pohoda, klid, šumění moře, vůně tymiánu a levandulová pole, sluníčko a přívětiví lidé...tak by se ve vší strohosti dalo charakterizovat středomoří. K přenesení rázu středomoří do našich krajin vám pomůžou především přírodní materiály, světlý nábytek a vybavení, bylinky, květiny, textil nebo třeba výrobky z keramiky.

Zahrada ve středomořském stylu

Pokud vaše bydlení disponuje zahradou, terasou či balkónem, zařiďte ve středomořském stylu i je! Základem je stylový zahradní nábytek ze dřeva či kovu, se stolkem zdobeným mozaikou. Zajímavou atmosféru Toskánska skvěle navodí i ratanový nábytek. Zahradní nábytek ve středomořském stylu vyjde přibližně na 10 tisíc korun. Atmosféru stylově dotvoří i květináče z lehkého cementu, které vyjdou na částku od 1 000 korun. Pokud do něj nasázíte voňavou levanduli, vytvoříte nádherný efekt!

Středomořský interiér

Jak v exteriéru, tak i interiéru zařízeném ve středomořském stylu by rozhodně neměla scházet terakotová podlaha a mozaiky. Středomořský nábytek lze buď přímo koupit nebo si ho svépomocí vyrobit. Mnohdy stačí jen prohlídka půdy nebo návštěva antiku, oprava starého nábytku a následné přetření bílou barvou. Povrch by měl mít rozpraskanou strukturu a starobylou patinu. Stěny místností oživte mořskými motivy v dřevěných rámečcích a okna pak textilními závěsy. Mušle a lastury můžete pro dekoraci jen tak naaranžovat na parapet okna nebo starou komodu. Dovolí-li vám to prostor, upněte ke stropu místnosti (popřípadě do zahrady) houpací síť. Nábytek dozdobte textilními přehozy nebo stylovými polštářky. U výmalby místnosti se vyvarujte tmavých barev. Středomořskému stylu totiž vládnou naopak barvy světlé. Rozhodně nic nezkazíte klasicky bílou výmalbou nebo pastelovou modrou, fialovou nebo zelenkavou barvou. Během zařizování bydlení ve středomořském stylu je třeba řídit se zásadou začínat od základů, tedy výmalby, podlah a nábytku. Doplňky jsou až druhořadé a je nejlepší je ladit až v závislosti na výmalbě a nábytku. Výsledek by měl mít celistvý charakter, vše by mělo harmonicky ladit a nic by středomořský styl v bydlení nemělo narušovat.


Created by Funlife
 
Máte dotaz? Zeptejte se!
Zavřít
Zeptejte se nás

Máte nějaký dotaz, nebo si chcete sjednat schůzku s našimi odborníky?
Napište nám a my Vás budeme obratem kontaktovat.



Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluji souhlas, aby společnost GEOSAN DEVELOPMENT, a.s., zpracovávala za účelem marketingového využití mé osobní údaje: jméno, příjmení, telefon, e-mail, údaje o komunikaci se mnou. Tento souhlas uděluji na dobu neurčitou. Jsem si vědom možnosti jej kdykoli odvolat.